2008. december 23., kedd

Az angol ház

Mivel elég sokszor költöztünk, így volt esélyünk betekintést nyerni az angol építészet remekeibe. Mint minden, ez is más.
Alapból minden kicsi és szűk. Ezek nem szeretik a tereket, vagy ez lehet, hogy már csak a proli Anglia hozománya. Mert hát vannak még kastélyok, melyekben majdnem ugyan olyan élet folyik, mint évszázadokkal ezelőtt. De a kisember, az átlag munkás, de még a középosztálybeli is kis helyen lakik. Értem ez alatt azt, hogy bár általában kertes házakban élnek, de azok szobáinak mérete nem nagyobb, mint otthon az átlag lakótelepi lakásoknak. Sőt lehet, hogy még kisebbek. S a falak és a födémek is hasonló vastagsággal bírnak, mint az előbb említett szoci rémségek. Ráadásul sok az ikerház, sorház, így a szomszéd életébe is behallgatást nyerhetünk. A külső szigeteléssel nem sokat törődnek, meg amúgy is kedvelt burkolásuk a klinker tégla. Ezt a megunhatatlanságig ismétlik az újonnan épült házakon is.



Bár van aki simán befesti a kívánt színre. Így „igényes” és „tartós” lesz… :-)



A csatornázást egyszerűen megoldották: kívül vezetik el a ház falán a mosdó, kád, mosogató, mosógép lefolyóit, melyeket általában az esőcsatornába vezetnek bele, de az is jó 20cm-el a talaj fölött véget ér, s onnan csurog alá a fő csatornába.



Szerencsére a WC lefolyójával nem így járnak el. Oké értem én, hogy így egyszerűbb szerelni, tisztítani, javítani, meg, hogy itt úgy sincs olyan mértékű fagy, na de könyörgöm… Amúgy már több hete -1-2 fok van…
A kandalló persze még az utolsó putri háznak is elengedhetetlen kelléke.




Természetesen ezek elenyésző száma működik. Ilyenkor vagy „igényesen” be van „falazva”, úgy hogy még mindig szelel, mert a pozdorja lap nem a legmegfelelőbb erre a célra, vagy csak simán ott van hagyva nyitottan. De „jó” mert legalább a helyet foglalja és sokszor csúnya is.


Bár kertes házak vannak, de azok kertjei mégis oly zsebkendőnyiek, hogy arra jó, hogy az ember elmondhassa: De jó, van kertem! S amíg ezt a mondatot kimondja, már át is ért a kertjén.




Amúgy az egész országra jellemző, így épületek terén, hogy elhanyagolt (meg nem csak az épületek terén…). Magyarországon egy VIII. kerületi lepukkant lakás jobban néz ki és műszakilag jobb állapotban van, mint itt a házak többsége. Jó, ez abból is következik, hogy itt a házak nagy többségét bérlik az emberek, így nincs igazán gazdája, no meg mi is ezeket látjuk inkább. Na de mégis...

Nincsenek megjegyzések: